Tot ce trebuie să știi despre noua procedură de eliberare a antibioticelor
Te-ai confruntat deja cu probleme legat de noua procedură de eliberare a ANTIBIOTICELOR ? Iată ce să ai în vedere.
Conform ordinului 41/17.01.2024 publicat în monitorul oficial și a modificărilor ulterioare, rețeta necompensată trebuie să conțină minimum următoarele date:
- serie si număr rețetă (generate de medic)
- unitate sanitara identificată prin denumire , adresă și număr de telefon
- datele pacientului respectiv – nume, prenume, CNP sau CID
- cod diagnostic
- medicament (substanță activă și denumirea comună) cu intervalul de administrare
- semnătura medicului prescriptor
- parafa medicului
- data eliberării prescripției medicale
Nu se impune un formular standard pentru prescripțiile medicale însă trebuie să conțină toate aceste date!
Aceste modificări sunt valabile doar pentru rețetele necompensate prescrise până acum pe rețetă simplă. Procedura de eliberare a rețetelor compensate rămâne neschimbată!
Ce trebuie să știi în cazul în care pacientul îți solicită insistent eliberarea dozei de urgență
Eliberarea în regim de urgență o va face doar farmacistul dacă el consideră că situația medicală a pacientului impune această decicizie și NU în urma solicitărilor insistente nefondate!
- in situații de urgență medicală, farmaciștii pot elibera medicamente antibiotice marcate cu semnul “ * “ în lipsa unei prescriptii medicale (deci nu orice antibiotic) în cantitate maximă aferentă dozei de 48 de ore , doza calculată în acord cu modul de administrare prevăzută în rezumatul caracteristicilor produsului(RCP). Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient în baza declarației pe propria răspundere a pacientului, prevăzută la Anexa 3 .
- valabilitatea prescripției medicale de antibiotice nu poate depăși ultima zi a tratamentului , conform modului de administrare si de durata tratamentului recomandat de către medicul prescriptor
- prescripția medicală de antibiotice se reține în farmacie si poate fi eliberată fracționat doar in cadrul aceleași farmacii, fără a depăși cantitatea prescrisă de medic.
- sunt aprobate legal doar rețetele în format original, pe hârtie, nu copii xerox sau poze.
Noua reglementare nu se referă la medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală (OTC), preparatele magistrale și medicamentele de uz topic (pentru care se păstrează rețeta simplă ca și până acum, NU fără rețetă cum susțin mulți pacienți) Ordinul încadrează exclusiv antibioticele și antifungicele de uz sistemic.
Pentru o bună trasabilitate ordinul precizează că farmaciile au obligația de a raporta zilnic prin sistemul informatic operațiunile realizate cu medicamentele din această categorie.
Cum ne adaptăm la noua procedură de eliberare a antibioticelor?
Știm că nervozitatea pacienților este la culme dar printr-o practică unitară atât între noi ca farmaciști cât și în relația cu medicii prescriptori putem crește gradul de conștientizare al acestui risc tacit dar foarte grav al rezistenței la antibiotice, aflată la cote alarmante în țara noastră.
Este esențial ca printr-o limită extremă a răbdării să explicăm pacienților noștri nu doar de nu se poate ci cum este benefică o astfel de reglementare pentru siguranța lor individuală și a sănătății publice. Chiar dacă suntem și vom fi calomniați, rolul nostru este mai important ca oricând fiind veriga principală în aplicarea acestor modificări. Avem o șansă unică de a sublinia importanța și rolul farmacistului în comunitate, haideți să o folosim! Avem încredere în voi, colegi farmaciști!
Și da, contrar opiniei publice, Antibioticele NU sunt “leacul pentru orice boală”. Pacientul tău merită să știe asta!
Poți consulta ordinul publicat în monitorul oficial AICI