Profesiile liberale în regim locum

Profesiile liberale și conceptul de "locum" reprezintă două aspecte strâns legate între ele, ale lumii profesionale care reflectă tendințe importante în evoluția pieței muncii. Împreună, aceste concepte arată modul în care societatea și economia se schimbă, punând accent pe flexibilitate, mobilitate și adaptabilitate.

Aceste tendințe au fost stimulate de schimbările în tehnologie, de noile modele de afaceri și de nevoia de a răspunde la provocările economice și sociale într-un mod inovator. Astfel, profesioniștii din domeniile liberale și angajările de tip locum devin tot mai relevante și esențiale în peisajul profesional modern.

Ce este o profesie liberală si ce presupune ea?

Conform definiției, o profesie liberală desemnează o ocupație intelectuală exercitată de o persoană pe cont propriu (liber-profesionist) care face parte, în mod obligatoriu, dintr-un ordin profesional.

Profesiile liberale sunt reglementate de legi speciale și se exercită pe cont propriu, fără înregistrarea la Registrul Comerțului, ci doar autorizarea activității la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Profesiile liberale sunt profesii care se bazează pe cunoștințele și abilitățile specifice unei anumite ramuri de activitate. Aceste profesii implică de obicei o formare academică și/sau profesională specializată, precum și o anumită etică profesională și un set de responsabilități față de beneficiarii serviciilor și societate în general. Dintre profesiile liberale reglementate, cele mai cunoscute sunt: arhitect, avocat, notar, consultant financiar, medic si farmacist.

Pentru mai multe informații poți consulta Ghidul persoanelor care desfășoară profesii liberalepublicat pe site-ul ANAF.

Care sunt condițiile de încadrare a unei activități ca profesie liberală?

Pentru ca profesia, în cazul nostru cea de farmacist, să fie încadrată ca profesie liberală trebuie să îndeplinească următoarele condiții cumulative:

1. Sa fie reglementată de un act normativ. Legea 95 - Exercitarea profesiei de farmacist - prevede că “Profesia de farmacist este o profesie reglementată, liberală, independentă și se exercită pe baza certificatului de membru al Colegiului Farmaciștilor, în regim salarial și/ sau independent, cu respectarea prevederilor Legii nr. 95/2006 republicată”

2. Să existe o autoritate publică sau un corp profesional care să verifice îndeplinirea condițiilor de desfășurare a profesiei - Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) persoana care desfășoară activitatea să dețină o autorizație și/sau o legitimație de membru conform actului normativ prin care este reglementată profesia - Certificatul de membru si Avizul anual de liberă practică prin care se atestă apartenența farmacistului de colegiul regional și dreptul de exercitare a profesiei.

3. Odată îndeplinite aceste criterii, tot ce mai trebuie să faci este îți autorizezi o identitate fiscală (PFI) prin intermediul căreia să poți presta servicii farmaceutice în mod legal, în special în regim locum.

Ai deja PFI? Creează acum cont locum și explorează noi oportunități de carieră cu 3rd Job Locum!

Dacă nu, citește articolul Ce este si cum se înființează un PFI? și află mai multe despre ce este, cum funcționează și cum îți înfințezi un PFI.

 

 

 

Profesiile liberale sunt profesii care se bazează pe cunoștințele și abilitățile specifice unei anumite ramuri de activitate, printre care și cea de farmacist în regim locum.